Bakonyi Gábor

Mivel foglalkozol az Aon Hewitt-nál?

Hivatalos megnevezés szerint junior data specialist vagyok. A gyakorlatban ez adatelemzést jelent. A munkám ott kezdődik, hogy kézhez kapok egy kérdőíves felmérésből származó nyers adatállományt, majd az adatokat kezelhető formára alakítom, illetve alkalmassá teszem arra, hogy a tanácsadók vagy az ügyfél számára értelmezhetők legyenek és ezekből következtetéseket tudjanak levonni. A szervezeten belül fő fókuszom a magyar piacra, azon belül is a Legjobb Munkahelyek felmérésre terjed ki.

Mi a legérdekesebb a munkádban? Mit szeretsz benne?

A legérdekesebbnek azt tartom, amikor az adatok elkezdenek „beszélni”, információvá válnak. Ezáltal nagy tömegű nyers adat mögött meg lehet látni folyamatokat, összefüggéseket, jellemző tendenciákat. Persze nem elég felfedezni ezeket, értelmezésre is szükség van, az a jó, amikor folyamat végén a tanácsadók el tudnak mesélni az ügyfélnek egy „történetet”, amely képet ad az adott cégről és amely mentén elindulhat az együtt gondolkodás, akciótervezés.

Mit gondolsz, milyen lesz egy munkahely 10 év múlva? Hogyan fog megváltozni a munka világa?

Sokan úgy vélik, hogy napjainkra a hagyományos értelemben vett technológiai haladás üteme ismét lassulóban van. Ez bizonyos szempontból akár igaz is lehet, azonban furcsa módon nem tapasztalható, hogy a rendelkezésre álló ismeretanyag mennyiségének növekedése és a munka világának változása is megállt volna. Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt évtizedek információ-technológiai fejlődése által megteremtett lehetőségeket még nem aknáztuk ki teljesen. Ezért azt gondolom, hogy a jövő munkavállalójának minden korábbinál gyorsabban kell majd alkalmazkodnia különböző, ma még alig előrejelezhető változásokhoz. Itt nem csak az élethosszig tartó tanulásra gondolok, hanem arra is, hogy a szükséges készségek átalakulása magával hozza a munkakörök, munkafolyamatok, szervezeti formák és a munkaszervezés változását. Szóval nehéz megmondani, hogy pontosan milyen lesz egy munkahely 10 év múlva, azonban viszont biztos vagyok, hogy a következő időszakot a változás fogja dominálni. Ennek pedig azok lesznek a nyertesei, akik túl tudnak és túl mernek lépni megszokott, rutinná vált megoldásokon, gondolkodásmódon és kereteken

Kedvenc tárgyad és miért?

A kedvenc tárgyam egyértelműen a mindenkori jegyzettömböm, amely aktuálisan egy szép kék borítós kis füzet. Néha hajlamos vagyok elfelejteni praktikus dolgokat, például határidőket, kevésbé sürgős tennivalókat. Erre pedig azt szokták mondani, hogy „akinek rövid az esze, legyen notesze.” Ezt a bölcsességet maximálisan helytállónak tartom és a sok online elérhető lehetőség helyett (és mellett) a mai napig leginkább kézzel jegyzem fel a fontosabb dolgokat.